Årets kvaliteskommun vad krävs?

Traineer med kvalitet som söker kvalitet
 
Årets kvalitetskommun
Detta inlägg kommer att handla om kvalitet inom kommunal verksamhet. Varannat år utser man på Svenska Mässan i Göteborg under november Årets kvalitetskommun. Kvalitetsmässan i år äger rum den 19-21 nov 2013. 2011 år vinnnare blev Kungsbacka kommun.
 
Kommunkompassen
Alla sökande måste genomgå kommunkompassen som är en utvärderingsmodell som fokuserar på utveckling och kvalitet.Den hjälper kommunen genom att peka på förbättringsområden och jämföra med vad andra kommuner har gjort.
 
Följande Strategiområden ingår i kommunkompassen:
  1. Offentlighet, öppenhet och demokratisk kontroll
  2. Tillgänlighet/medborgar-och brukarorientering
  3. Tydlighet i samspelet mellan politiker och tjänstemän
  4. Ledning, decentralisering och delegering
  5. Kontroll och rapportering
  6. Personalpolitik
  7. Verksamhetsutveckling
  8. Kommun som samhällsbyggare
Man kan erhålla max 100 poäng inom varje ovanstående 8 delområden. Den kommun som nått högst poäng är Botkyrka kommun med 696 poäng.
 
Ängelholms kommun har antagit utmaningen
Under nov 2013 kommer ett expertteam att besöka Ängelholm under två dagar. Innan dess ska ett stort antal frågor besvaras av kommunen.Expertteamet kommer att granska styrdokument och hemsidan. Man kommer att genomföra 5 gruppintervjuer med Kommunledningens tjänstemän och politiker, förvaltningschefer, verksamhetschefer och fackliga organisationer. Detta kommer att ge en utmärkt bild om var Ängelholms kommun kvalitetsmässigt står idag.
 
Vad är det nu man ska granska? Följande fyra områden ska man besvara:
  1. Hur gör kommunen för att utveckla demokratin och medborgarnas deltagande?
  2. Hur gör kommunen för att utveckla effektiva verksamheter och tjänster med hög kvalitet?
  3. Hur gör kommunen för att utveckla god arbetsmiljö och delaktiga medarbetare?
  4. Hur gör kommunen för att utveckla goda förutsättningar för företag och samhälle?
Mina tankar
I första hand handlar det inte om att bli bäst utan att bli en bättre kommun för våra kommuninvånare och att kommunen ska vara en attarktiv arbetsgivare. En av nycklepunkterna är en mycker bra samverkan mellan våra förtroendevalda och kommunens tjänstemän, där vi respekterar våra ansvarsområden.
Våra chefer får en mycket viktig roll i detta arbete och jag hoppas att våra Ledarforum ska lyfta fram kommunens styrkor och möjligheter till att bli en kvalieteskommun av rang, där människor vill bo, leva och arbeta i.
Jag kommer att kontinuerligt informera er i detta kvalitetsarbete och hoppas att fler av våra Skåne Nordväst-kommuner kommer att anta denna utmaning.
Skåne Nordvästs traineer (Benämner F.d. och nuvarande traineer som enbart traineer) är en viktig del att få vara delaktiga i att kvalitetsutveckla hela Skåne Nordväst.Det är av stor vikt att våra kommuner lyfter fram unga lovande ledartalanger med anpassade utvecklingsprogram.
 
Budskapet: Kvalitet betyder att göra saker och ting rätt och bra när ingen tittar på. Kvalitet är inte en handling utan en vana.
 
Citatet: Framgång är att få det man vill ha. Lycka är att vilja ha det man får.

LYCKA TILL!
Sten W
 
 
 
 
 
Vill ni veta mer gå in på www.kvalitesmassan.se
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0