8. Teamutveckling - Framgångsrika team


Ett segrande framgångsrikt team

Framgångsrika team hör framtiden till. Hur skapar man dessa team. Genom att man är oerhört noggrann i urvalsprocessen, där syftet med teamet är kristallklart. Att det finns rätt blandning av kompetens och där teammedlemmarnas olikheter accepeteras. Har jag möjligheten att handplocka mina team, gör jag det alltid.

Låt mig citera Steve Jobs f.d. Vd på Apple:
Vi fokuserar ständigt på innovation. Vi tror djupt på det enkla, inte det invecklade. Vi tror djupt på samarbete och korsbefruktning mellan olika grupper, vilket innebär att vi kan skapa något som andra inte klarar av. Faktum är att vi inte nöjer oss med något mindre än första klass på varenda avdelning. Vi tror djupt på att vi är tillräckligt ärliga mot oss själva för att erkänna att vi hade fel och modiga att ändra oss.

Tänk på att ni traineer är handplockade till att kunna arbeta i team. Om du får möjlighet att sätta ihop ett team. Hur högt sätter du ribban? Hur noga är du när du väljer ut dina teammedlemmar?  Jag ber dig läs igen om citatet av Steve Jobs inte en utan flera gånger. De allra flesta grupperingar lever inte upp till dessa krav, men dessa grupper är inte framgångsrika heller.
Till ett team ska man ha en teamledare enligt mitt förmenande. Det ska vara en person som har och tar ansvaret. En framgångsrik teamledare har dessutm förmåga att välja kompetenta medarbetare och utvecklar dessa ytterligare.

När du arbetar i ett team som teamledare eller teammedlem, verka då för att:
  • målet är kristallklart och samstämmigt
  • ni är överens om etik, normer och förhållningssätt
  • ni är öppna och visar respekt för varandra
  • maktkamp inte förekommer
  • ni kan kommunicera på ett bra sätt gentemot alla i teamet.
  • arbetsbördan fördelas jämt mellan alla i teamet.

Svårare än så är det inte, att tänka det, önska det med, men göra det? Det är frågan?


Budskapet: Vi är alla okunniga, men i olika ämnen, men var och en är bra på något. Det är i det framgångsrika teamet som vi kan skapa kraft, styrka, bred kompetens och samhörighet.


Citatet: När du medverkar i ett teambyggande, stånga inte huvudet i väggen! Leta upp dörren!

Sten W tycker de!










RSS 2.0