Det hände saker i kommunerna när traineerna kom in och det fortsätter att hända saker när de lämnade

 

Sekretariatet Skåne Nordväst fr.v Frida Mattelin, Jan-Inge Hansson och karin Runhagen

 

Ovanstående är ett citat från den förre detta sekretariatschefen för Skåne Nordväst Thord Persson*. Det är ett av mina absolut favoritcitat när det gäller traineeprogrammet. Jag tror nämligen att det är precis så det är, traineerna virvlar in på arbetsplatserna med nya tankar, kunskaper och energi och vinden efter dem fortsätter på olika sätt att blåsa även när de gått vidare till en ny arbetsplats. Enskilda traineer och traineegrupper har på olika sätt gjort intryck på organisationer här i Skåne Nordväst och att nu få vara ansvarig för det här programmet är fantastiskt kul!

 

Sekretariatet Skåne Nordväst

Jag tillträdde som ansvarig för traineeprogrammet den 1 september förra året. Sedan den 1 mars är tjänsten placerad på det nybildade sekretariatet Skåne Nordväst som organisatoriskt är placerat inom Helsingborgs stad. Här arbetar, förutom jag, Ängelholms förra kommundirektör Jan-Inge Hansson som chef och gammeltraineen Frida Mattelin som projektledare. Vi är ett gott litet gäng (se ovanstående bild) och jag är säker på att den samverkan som sker inom Skåne Nordväst nu kommer att bli synligare och tydligare när vi är fler som kan nå ut med information till kommunerna. Läs gärna mer om samarbetet och det lilla sekretariatet på den nylanserade sidan; www.skanenordvast.se .

 

Traineegrupp 8

Vad gäller traineeprogrammet så har vi för några veckor sedan valt ut traineerna till nästa omgång, grupp 8. Att som gammeltrainee själv får vara med bakom kulisserna i rekryteringsprocessen var både spännande och ibland hjärtskärande. Det sistnämnda då jag minns hur gärna man ville komma med. Jag blev jätte imponerad av de sökande redan vid de första rekryteringsdagarna och rekryteringsgruppen var överens i slutet av processen att hade vi kunnat, hade vi velat anställa dem allihopa!

 

Uppdragen till traineerna i grupp 8

Uppdragen till traineerna i nästa omgång tycker jag är mycket spännande och utvecklande. Nytt för i år i rekryteringsprocessen var att vi vid intervjuerna med kandidaterna presenterade de uppdrag vi fått in som matchade deras utbildningsbakgrund. På så sätt fick de möjlighet att redan då vara med och motivera vilket/vilka uppdrag som de kände bäst passade dem och en känsla för vad för slags uppgifter som kan förekomma i en traineetjänst. Precis som tidigare år, har nästa grupp, skiftande utbildningsbakgrunder med allt från ingenjörer till kommunikatörer. Blandningen i gruppen är härlig tycker jag och jag tror (och vet) att man kan lära sig mycket av varandra.

 

Traineegrupp 7

Grupp 7, som går ut nu i år, och jag började samma dag förra hösten.  Det är min första alldeles egna traineegrupp och jag är så imponerad av deras arbete och utveckling under de här senaste nio månaderna. Som gemensamt traineeprojekt håller de på att ta fram en hemsida, www.uppdragsbanken.nu, där kommunanställda kan lägga ut förslag på examensarbeten och där studenter kan leta upp intressanta och utvecklande uppsatsämnen. Vi är många som tror på den här idén, både för att få fler att intressera sig för kommunal verksamhet men också en chans för verksamheterna att få ta del av nya idéer. Precis som alla tidigare grupper så är detta också en mycket ambitiös grupp och det ska bli mycket spännande att följa dem sen i deras karriärer!

 

Framtidens chefer

Ett annat spännande projekt som är på gång inom Skåne Nordväst är starten av programmet Framtidens chefer till hösten. Det vänder sig till redan anställda i våra kommuner som i sin nuvarande roll visat prov på ledaregenskaper och som idag inte har en ledande roll. Programmet innehåller sammanlagt tolv utbildningsdagar och sex veckors praktik och fokus inom utbildningsprogrammet är på den personliga utvecklingen och på gruppdynamik. Varje kommun i samarbetet kommer att utse en kandidat och Helsingborgs stad kommer att utse tre kandidater att gå programmet. Att få gå det här programmet kommer att vara en otrolig chans och förhoppningsvis en ”boost” i karriären!

 

Traineeprogrammets blogg

Så här i slutet av inlägget vill jag passa på att påminna er om vår fantastiska blogg, www.traineeprogrammet.se. Traineerna uppdaterar fortfarande denna med två rykande färska inlägg varje vecka och jag lovar, det är alltid intressant läsning!

 

Uppdatering av traineekontakter

För att knyta an lite till hur detta inlägget började så vill jag gärna ta del av vad ni som jag inte träffar dagligen gör nu. Jag får nämligen frågor då och då från era tidigare arbetsplatser och chefer som undrar vad ”den” och ”den” gör nu. Jag tror att jag har en ganska bra uppdaterad lista men för säkerhets skull får ni ändå gärna skriva några rader till mig om ni har tid. Min ambition är också att vi ska samla hela ”traineefamiljen” snart för en liten reunion. Jag återkommer om det!

 

Sist av allt vill jag önska er en härlig sommar och har ni några frågor så får ni gärna höra av er!

 

Karin Runhagen

Projektledare för Familjen Helsingborgs traineeprogram

karin.runhagen(a)helsingborg.se

 

*I vissa traineegrupper även känd som ”den förste traineen”. Läs blogginlägget från traineegrupp 6 i december 2012 så får du veta varför! 


RSS 2.0