Karriärstegen: Bra är bra, men bättre är bättre än bäst!

 
Unga framtidsinriktade lösningsfokuserade talanger!
 Traineeprogram 1-5 träffas för idéutbyte 4 nov 2011
 
Hur kan bättre vara bättre än bäst i karriärstegen?
Jag har mött organisationer,verksamheter, team och individer som har uttryckt att vi / jag ska bli bäst men som aldrig kommit i närheten av att bli bäst, världens bästa skola , vi ska bli svenska mästare, jag är bäst när det gäller etc. är alltför vanliga citat av verksamheter och personer som definitivt inte är bäst när det gäller.
 
Drivkraften att bli bättre är starkare än bäst
Att ha målsättningen att bli bäst kan många gånger ge motsatt effekt med minskat sjävförtroende och självkänsla. Få har förstått vad som krävs för att nå fram, andra har haft en god tro eller dröm om att bli bäst.
 
De verkliga vinnarna
De som har blivit bäst uttrycker sällan att bli bäst, men har däremot en stark önskan om att hela tiden bli lite bättre. Drivkraften att ständigt söka bli  bättre är är oerhörd stark. Om du har insikten, styrkan, målmedvetenheten att bli bättre kommer du att utvecklas under hela ditt liv, både på det personliga planet och i din yrkesutövning.
Har du denna inställning ökar möjligheten att du verkligen blir bäst när du behöver det som mest. Det kan vara att du blir erbjuden ett utmanande jobb, att du blir antagen till en attraktiv utbildning eller att du t.o.m. blir utsedd till årets ledare etc.
Ett strålande exempel på detta är den 16-åriga simmerskan Louise Hansson från Helsingborg. En tjej med drivkraften att ständigt söka förbättra sig. Som ett brev på posten kom 10 mästerskapsmedaljer och därav 5 individuella guld på seniormästerskapen nu i november 2012. Detta hade hon ingen aning om att hon skulle bli bäst på så många distanser, men däremot en stark önskan om att ständigt förbättra sig och det gav ett enastående resultat.
 
Framgångsrika människor drivs hela tiden av att bli bättre
Låt oss tala om vinnarroller. Det är svårt att prestera bättre än vad man är rolldefinerad till, inte omöjligt men svårt. En vinnare är en person som känner full tillit till sig själv även när det går dåligt.
En av våra traineer fick en usel början när hon bytte kommun. Hon möttes av dålig framförhållning, uppdrag som inte alls harmoniserade med hennes utbildning och kompetens och besvärliga arbetsvillkor. Trots alla svårigheter höll hon huvudet högt, visade stor social kompetens mot sin omgivning och gjorde alltid sitt bästa. Vid ett samtal med henne berättade hon för mig att detta var inte något som hade förväntat sig. - Du förstår Sten jag vill hela tiden utvecklas för att bli bättre och detta är ett mycket bra träningstillfälle att utvecklas, trots min usla arbetssituation. Denna trainee var en de traineer som utvecklades mest under sin traineeperiod. Hennes inställning att hela tiden vilja bli bättre utvecklade henne till en verklig vinnare. 
Många människor presterar sämre än sin egentliga kapacitet, därför att rollen är negativ, passivt eller defensivt definierad. Våran trainee agerade precis tvärtom och så förhoppningsvis även du i alla lägen.
 
Budskapet: Tänk på att framgången ligger nära motgången när du hamnar i svårigheter. Sök lösningar i nuet eller i framtiden - inte i historien.
 
Citatet: Gå nu ut och förbättra världen på det sättet världen lär sig!
Då blir du mycket bättre, tycker Sten 
 
 
 
 
 
 
  

RSS 2.0