2. Prestationer

Bilden: Hannas och Lisas presentation inför Framtidsforum - beslutsfattande personer från kommuner, näringsliv och högre utbildning. Två presentatörer med glimten i ögat.

 

När vi ska genomföra utmanande arbetsuppgifter eller presentationer pågår en inre kamp mellan den positiva ambitionen och den negativa prestationsångesten. Ambitionen driver oss att våga satsa, ger oss viljan att se resultat, nå framgång och lyckas. Prestationsångesten är rädslan att att göra fel, att göra bort sig.

Utmaning och trygghet är ofta varandras motsatser. Vill du anta utmaningar och spränga prestationsgränser ska du först ha sprängt gränsen med tanken. Tänk!  "Jag gillar att anta utmaningar och har accepterat utmaningen med känslorna". Detta klarar jag av. Våga tänka vågade tankar och vänj av dig av med tankeblockeringar som att tänka i problem, svårigheter och omöjligheter.

Mental träning går ut på att man styr tanken positivt under trygga former. Efterhand spänner man bågen genom börja tänka mer utmanande och vågade tankar. Tankens kraft är oerhört stark. Den styr våra känslor, våra beteenden, våra värderingar. Självklart kan man skapa en positiv tankekultur. Det bästa sättet är att skapa den med människor som sprider positiva värderingar.

Under mina år som koordinator har jag sett hur respektive traineeprogram har skapat en positiv tankekultur och den har hjälpt traineegruppen framförallt när svårigheter har dykt upp. Skapa goda nätverk är viktigt och värdefullt.

Det finns dock en sak som är viktigare, då det gäller att kunna utföra utmanande prestationer och det är att våga tänka, tro på och genomföra sina sina egna idéer.

 

Låt mig till sist citera Steve Jobs f.d. VD för Apple som tyvärr nygligen gick bort:

"Din tid är begränsad, så du behöver inte slösa bort den på någon annan. Fastna inte i dogmer som lever av resultaten av vad andra människor tänker. Låt inte ljudet av andras åsikter dränka din egen röst. Och viktigast av allt, ha modet att följa ditt hjärta och intuition."


Budskapet: En utmanade tanke om dagen är det första steget i din karriärutveckling!

Citatet: Det gör inget om du har fjärlilar i magen. Få dem bara att flyga åt samma håll. Dr Rob Gilbert

 

Mitt nästa inlägg kommer den 22 nov 2011: "Vidga din trygghetszon"

Tills dess ha det bra!

Sten W


Man måste brinna för att nå framgång

En av Sveriges främsta forskare på Ledarskap Ingrid Tollgerdt-Andersson har gett ut en ny bok "Passion - Nyckeln till framgång". Boken handlar om vad som kan tänkas förena de människor som är mycket varaktigt framgångsrika inom sina yrkesområden. Det överraskande var att likheterna mellan dem var så stora, trots att de ägnade sig åt så olika saker. Jag tycker att hennes slutsatser har gått i harmoni med mitt första inlägg om "Motivation och drivkraft". Här får ni hennes framgångstips:
  • Ta vara på den talang du har och se till att du kan utveckla den.
  • Arbeta hårt och målmedvetet, det handlar väldigt lite om tur.
  • Tro på dig själv. Stärk självkänslan genom att alltid försöka ha ett positivt förhållningssätt.
  • Omge dig med människor du gillar och som gillar dig. Positiv respons stärker självkänslan, men lyssna till kritik.
  • Tänk att det omöjliga kan göras möjligt om man vill tillräckligt mycket.
  • Nyfikenhet, hög energi, god självkänsla. Självständighet, optimismen, mod och lite talang. En kombination av sådana egenskaper ligger bakom stor framgång i yrkeslivet.
  • Allra viktigaste är dock passionen. Att man brinner för det man gör är helt nödvändigt för att man ska bli framgångsrik.
  • Viljan till utveckling, vetgirigheten och aldrig slå sig till ro med hög energi som de haft redan som barn är typiska för dessa framgångsrika.
  • Arbetsnarkomaner? Ja, men de tycker att jobbet är så kul.
  • Hur går det att förena en sådan passion med familjeliv? Deras partner har inte upplevt det som ett problem.
  • Uppväxten har inte varit avgörande. Energi och drive har varit viktigare.
  • Typiskt för dessa framgångsrika är att de tar ganska lätt på motgångar och misslyckande. De glömmer motgångar och gå vidare. ( Min kommentar: De har en stor trygghetszon. Jag återkommer om detta i mitt inlägg om "Vidga din trygghetszon")
  • Man kan lära sig att ta vara på den talang man har och att förstå att det krävs hårt och målmedvetet arbete för att nå toppen.
Slutcitat av Ingrid Tollgerdt-Andersson:
"Jag tror att människor som får leva ut sina passioner är lyckliga. Det handlar inte om pengar, utan just passion. Jag tror att de personer som jag intervjuat skulle ha blivit framgångsrika vad än de hade ägnat sig åt. De ha har förmågan att brinna för något.
"

Citatet: Det finns en sol bakom molnen i stället för moln framför solen.

Kanske något att fundera på i er kommande yrkeskarriär.
Detta var ett extrainlägg. Mitt nästa bidrag kommer den 1 nov.
Tills dess ha det bra önskar Sten W!

1. Motivation och drivkrafter

Mitt första inlägg handlar om dig och din motivation. Ju mer motiverad du är desto starkare drivkraft. Tidpunkten för din utveckling är nu.
Låt din drivkraft, ditt mod, din vilja , din lust att förändra och förbättra råda. Din utveckling är ditt ansvar. Ytterst är du ansvarig för dina egna känslor, din drivkraft, dina framgångar, din yrkeskompetens och din personliga utveckling. Lägger du över ansvaret på någon annan missar du möjligheten att påverka din framtid.

Motivation och glädje hör ihop. Ha alltid ett öppet sinne mot din omvärld. Omge dig så ofta du kan med människor som ser vad du kan, som stöder och uppmuntrar dig när du vågar anta utmaningar och även när du får motgångar. Energi får man av livsglädje och har du det så sprids det till din omgivning. Det handlar inte om hur mycket energi du förbrukar, utan om hur du förbrukar den.

Tänk på att skicklig kompetens är den ständiga lusten att lära sig någonting nytt. Skicklig inkompetens är när vi känner oss osäkra, okunniga och lär vi oss hur vi ska dölja det och stänger ute all kunskap som verkar hotfull. Det är en av anledningarna att människor är rädda för förändringar.

Budskapet: Din utveckling är ditt ansvar!

Lycka till med din utveckling önskar Sten W

Citatet: Om vad du gjorde igår fortfarande är bra i dag, då har du inte gjort mycket idag.

Bilden:Traineeprogram 5 visar både motivation och drivkraft




RSS 2.0