Ung och chef

 Maria Carrick från Traineeprogram 4. T.f. personalchef i Bjuv
 

Ung och chef, vad gör det för skillnad?

 

Visst kan ålder ha påverkan på ledarskapet, men jag tycker att det mer handlar om erfarenhet. Erfarenhet påverkas till viss del av ålder, men ålder och erfarenhet är inte samma sak. Slentrianmässigt säger vi ofta att för att vara chef så behövs det erfarenhet. Vad menar vi då med erfarenhet? I en rekrytering kan det då låta, nej för ung, för lite erfarenhet. Hur hängde det nu ihop?

 

Bakom ledarskapet vill jag tro att ålder inte har betydelse. Vi behöver lära oss att titta på andra saker som, erfarenhet av livet, erfarenhet av arbetsuppgifter, tidigare roller och inte minst personliga egenskaper som förhållningsätt, attityd, människosyn och motivation.

 

I Bjuvs kommun har jag fått tillfälle att vara Tf personalchef tills rekryteringen av kommunchef är på plats. Nu har jag haft tjänsten i drygt ett halvår och trivs väldigt bra, samtidigt som jag känner mig än mer ödmjuk inför ledarrollen.

 

Ledarskapet är enligt mig till stor del avhängt din omgivning, det krävs vissa förutsättningar i organisationen för att få ledarskapet att lyckas. Bakom fina chefspriser står en lojal välmående organisation med kompetenta medarbetare.

 

För mig har det blivit än mer tydligt att allt du gör som chef gör du genom dina medarbetare och har du inte dem med dig så kan du likväl göra något annat. Ödmjukhet för andras kunskap, idéer och förmågor är nyckelfaktorer i mitt sätt att se på ledarskap. Visst, man kan inte alltid vara överrens, men jag vill tro att ett demokratiskt ledarskap leder till bättre förankrade beslut och bättre resultat.

 

Jag hade inte klarat den här rollen om jag inte haft en enhet med god kompetens, stöd från nyckelkompetenser och en bra mentor. Dessa tre saker skulle jag säga är avgörande för att klara av i sin första chefsroll.

 

Den här perioden har lärt mig hur kul det är att bemöta människor, organisationer och kulturer i olika forum. I samtal, organisationsförändringar eller möten av olika slag så måste vi mötas och sedan arbeta framåt. Det är roligt, lärorikt, svårt och utmanande. Det är där resan börjar om du vill utveckla och utvecklas.

 

Vänliga hälsningar

Maria Carrick

 

PS. En annan återkommande fråga som har med ålder och arbetsliv att göra är familjeliv. Jag är ung, men inte nödvändigtvis gravid. En uppmaning till alla verksamma i arbetslivet: arbetsgivare och kollegor har inte med eventuell kommande familjeplanering att göra, oavsett om det är en man eller kvinna, ung eller gammal.


RSS 2.0