4. Självförtroendeutveckling och självtillit
Hanna Trygg, Cissi E, Frida M, Hanna Fex, Lisa W och Anna R utstrålar på denna bild trygghet, kontroll, känsla av styrka och inte minst arbetsglädje.
Självförtroende och sjävtillit är troligen den viktigaste enskilda faktorn till mänsklig resursutveckling. Sjävförtroende kan liknas vid en barometer, ibland är det bra väder och ibland är det dåligt d.v.s. att ibland har man ett gott självförtroende och ibland kan man tappa sjävförtroendet. Har man däremot god självtillit så har man ett högt självförtroende oavsett om det går bra eller dåligt. Något att sträva efter.
Med självförtroende menas två saker:
1. Ett positivt accepeterande av sig själv, både av sina starka som svaga sidor.
2. En grundläggande trygghet och att man tror på sina egna resurser.
Självförtroendet får dock icke förväxlas med:
Självsäkerhet som är ofta en försvarsmekanismen för människor med dåligt självförtroende.
Självgodhet är ett tecken på människor som okritiskt söker uppvärdera sig själv.
Stöddighet och arrogans används av människor som måste trycka ner andra för att själva ta sig upp.
Självförtroendet kan sägas ha två delar. En som är förankrad i personligheten och kan påverkas under lång tid och en situationsanpassad som påverkas av miljön omkring oss. Ex:" Bara jag ser den människan så sjunker mitt självförtroende."
Det viktigaste av allt är dock insikten om att man kan utveckla och förbättra sitt självförtroende på ett radikalt sätt. Omgivningens betydelse kan inte nog betonas. Man kan säga att självförtroendet uppbyggt av tre delar: Trygghet, kontroll och känsla av styrka. Tänk dig in en situation att du är trygg, du känner att du har läget under kontroll och du känner dig stark och du tror att du kan. Så är sjävförtroendet, inte lättare inte svårare än så.
Självförtroendet kan även delas upp i två andra delar: ett individuellt och ett kollektivt. Det individuella är beskrivet ovan. Det kollektiva självförtroendet finns i grupper, team, lag, förvaltningar, kommuner, företag etc.
Här kan jag inte nog betona de olika traineeprogrammen, se bara på denna kollektiva bild. Traineerna utstrålar ett kollektivt självförtroende, där programmets medlemmar stöttar varandra i vått och torrt och där alla känner sig trygga, har full kontroll och känner att de är starka tillsammans.
I organisationer med ett kollektivt självförtroende känner sig stolta över sin organisation och visar upp det på många olika sätt utåt. Ett gott exempel traineeprorgammet Skåne Nordväst. Man talar om att man är / har varit trainee i Skåne Nordväst, man känner sig stolt över detta och man talar väl om samverkan inom Skåne Nordväst-kommunerna. Alla ni som är och har varit traineer har själva byggt upp ert kollektiva sjävförtroendet för programmet. Fortsätt med detta i era nya uppdrag och verksamheter. Jag känner en oerhörd stolthet att ha varit en länk i detta program och det är ni som tillsammans har skapat detta. Fortsätt med den inställningen.
Budskapet: Jag kan om jag tror att jag kan, tänk det , säg det och genomför det!
Citatet: Om någon säger "det går inte", visar det dig vad du ska göra. John Cage
Just do it... önskar Sten W
Vad bra att du kommer med detta nu... Jag håller just nu på att förhandla mig till en tillsvidareanställning på jobbet och det är bra att du påminner om både självtillit och självförtroende för det är saker som man inte reflekterar över så väldigt ofta. Men om man aktivt tänker på det och arbetar med det så tror jag att det syns utåt också.
Tack för din fina blogg! Jag läser den alltid med stort intresse!
Och... God Jul och Gott Nytt År på dig också!